Hoe bereid ik mij voor op de Open Huizen Route?

Altijd een leuke en spannende dag, voor zowel verkopers, zoekers als makelaars. Van tevoren hopen dat het weer goed is, niet te veel regen, maar een lekker lentezonnetje!

Voorbereiding
Zorg dat je huis aan kant is en dat het fris ruikt. Zet een bloemetje neer en zorg ervoor dat eventuele spullen van je huisdieren uit het zicht zijn. De bezoekers vinden het vaak leuk om iets te drinken aangeboden te krijgen, sommigen zijn een hele dag op pad en lusten wel wat. Maak het niet te uitgebreid, want het kan zijn dat de bezoekers nog een aantal andere woningen willen bekijken binnen de tijd van de Open Huizen Route. Een koekje of chocolaatje doet het altijd goed, maar een appeltaart of cake bakken, hoeft echt niet.

De rondleiding
Het makkelijkste is als je met z’n tweeën tuis bent zodat er altijd iemand mee kan lopen met de kijkers. Probeer zelf wel een beetje op de achtergrond te blijven en de bezoekers de ruimte te geven. Een slaapkamer lijkt groter als je zelf op de gang staat. Berg waardevolle spullen op zodat er niets voor het grijpen ligt. Mocht er veel bezoek tegelijk komen dan kan er iemand beneden blijven en een tweede persoon boven om daar de mensen te woord te staan.

Kijkers/bezoekers
Het is altijd leuk om tijdens de rondleiding vragen te stellen aan de kijkers. Hebben ze al veel huizen bekeken? Waar wonen ze nu en hoe groot is hun gezin? Van jouw makelaar heb je een lijst gekregen waarop de kijkers naam, telefoonnummer en mailadres kunnen achterlaten. Laat ze deze invullen en vraag naar een eerste reactie over het huis. De makelaar kan een paar dagen later de kijkers benaderen en vragen of ze geïnteresseerd zijn in een tweede bezichtiging met de makelaar.

Maak er een gezellige dag van, verwacht er niet al te veel van, maar zorg wel dat je voorbereid bent, het kan raar lopen tijdens zo’n dag!

Succes!
Krista